När du fått erbjudande om feriepraktik

Här kan du läsa vad du ska göra när du fått erbjudande om feriepraktikplats.

Tacka ja till din plats!

När du har fått ett erbjudande om praktikplats måste du tacka ja på Mina sidor. Du har fått ett lösenord skickat till mejladressen du skrev på din ansökan. Om du tackar ja och ångrar dig så hör du av dig till oss så fort som möjligt. Det finns ingen möjlighet att byta plats.

Om du inte hittar ditt lösenord, kan du klicka på knappen nedan. Fyll i ditt personnummer och tryck på Glömt lösenord. Då skickas ett nytt lösenord till din mejl.

Glömt lösenord

Detta gäller dig som fått en plats på ett företag, ett kommunalt bolag eller en ideell förening

Du som erbjudits en plats på ett företag eller en ideell förening följer de instruktioner du får av din handledare på arbetsplatsen. Du kommer att anställas av din praktikplats, så allt som gäller lön, närvaro, försäkringar och introduktion tar de hand om. Men självklart är du välkommen att höra av dig till oss om det uppstår frågor. 

Detta gäller dig som fått en plats inom Lunds kommun 

Titta igenom denna presentation, som ger dig all praktisk information inför din praktik. 

1. Blanketter som måste skickas in

För att få börja praktisera behöver du fylla i några blanketter, som kommer att skickas ut till dig via mejl när du tackat ja till din praktikplats.

Följande två blanketter gäller alla verksamheter:

 • Avtal – Behövs för att du ska få påbörja din praktik. 
 • Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag – Behövs för att att det inte ska göras skatteavdrag på din praktikersättning. Vi har ingen möjlighet att betala tillbaka de avdragna skattepengarna.

Intyg för lön utan skatteavdrag

Följande blanketter gäller dig som ska praktisera inom en verksamhet där det finns barn.  

 • Utdrag ur polisens belastningsregister – Beställ detta så fort som möjligt, då det tar cirka två veckor att få hem det i brevlådan.

Beställ ett utdrag ur belastningsregistret

Mer om utdrag ur Polisens belastningsregister

Följande blankett gäller dig som ska praktisera inom äldreomsorgen

 • Hälsodeklaration – du ska ha en underskrift från din skolsköterska.

2. Registrera ditt bankkonto på Swedbanks kontoregister

 • Du som är över 18 år: Registrera ditt konto digitalt via Swedbanks kontoregistrering.
 • Du som är under 18 år: Besök Swedbank eller Sparbanken Skåne tillsammans med en vårdnadshavare. Berätta att du ska göra sommarpraktik inom Lunds kommun,  och vill registrera ditt konto - ange avtalsnummer 019126.  

Obs! Det spelar ingen roll om du har ett konto i en annan bank – det kontot du har ska alltid anmälas till Swedbank, eftersom att Lunds kommun använder sig av dem vid utbetalningar. Kontot du anmäler ska vara ditt, inte en förälders. Om du inte har något bankkonto så kommer du få hem en utbetalningsavi i brevlådan, som du kan lösa ut för en viss summa.

3. Kontakta din handledare

Ta kontakt med din handledare cirka två veckor innan din praktik börjar. Telefonnummer till handledare finns på Mina sidor samt på det avtal som du får hemskickat. Ställ frågor som kan vara bra att veta inför praktikstart, exempelvis:

 • Behöver jag klä mig i något speciellt?
 • Vilka tider ska jag praktisera?
 • Var ska vi ses? Behöver jag ha mat med mig?
 • Vad kommer jag att ha för arbetsuppgifter? 

4. Introduktion och riskbedömning

Första dagen på din praktik ska din handledare gå igenom detta med dig för att förebygga eventuella olyckor. Blanketten ska sedan finnas nära till hands ifall att det händer något.

5. Lämna in din närvaroblankett

Närvaroblanketten finns att ladda ner på Mina sidor samt nedan. Det är du som ansvarar för din närvaroblankett. Ge den till din handledare första dagen. Handledaren fyller i rapporten, alltså vilka dagar och timmar du har arbetat. När praktiken är över signerar både du och handledaren rapporten. Detta krävs för att vi ska kunna betala ut din praktikersättning. Så fort vi får in närvaroblanketten registrerar vi praktikersättningen.

Ersättningen betalas ut:

 • 27 juli
 • 27 augusti
 • 24 september

Be även om ett intyg! Det kan användas som referens när du söker andra jobb i framtiden. Observera dock att intyget inte ska skickas in till oss som arbetar med sommarpraktik.

Närvarorapport 

Intyg

6. Olyckor och försäkringsskydd

Du som sommarpraktikant är försäkrad av Lunds kommun. Det innebär ett skydd om du skadar dig på arbetsplatsen eller under direkt färd, utan avbrott, till och från praktikplatsen. Försäkringen täcker inte dina personliga saker som din telefon eller dina kläder. Var rädd om dina värdefulla saker som du har med dig till praktikplatsen.

Om du blir skadad på praktiken – gör så här:

 • Sök läkare eller tandläkare direkt.
 • Berätta för din handledare vad som har hänt.
 • Spara alla kvitton om du har några utlägg i samband med olyckan.
 • Vi som arbetar med sommarpraktiken hjälper till att göra en skadeanmälan till Försäkringskassan. Ring 046-359 84 68 eller maila sommarpraktik@lund.se för att få hjälp med det.

 Här kan du läsa mer om försäkring