Hållbar konsumtion

Hållbar konsumtion är att vara rädd om de resurser som finns. Att inte kasta mat i onödan och att ge möbler, prylar, kläder ett längre liv.

Alla produkter har en miljöpåverkan när de produceras. Detta i form av råvaror, markanvändning, kemikalier, vatten, energi, transporter med mera. Hållbar konsumtion går ut på att tillvarata resurser och inte kasta i onödan. När vi är aktsamma om resurser, så minskar även energiåtgången och vår påverkan på miljön och ekosystem.

Hur ska vi tänka rent praktiskt?

Att konsumera hållbart innebär att tänka i förväg, planera och ifrågasätta sina inköp. Göra en inköpslista för mat eller se efter fler alternativ för att lösa behovet. Behöver jag detta? Kan jag laga, låna eller köpa second hand? Om köpet ändå behöver göras är det viktigt att köpa varor av god kvalitet så att livslängden blir lång. 

Tips för hållbar konsumtion

 • Skriv en inköpslista när du ska handla mat. Köp bara vad du behöver så du slipper slänga. Tänk på att förvara maten rätt så den håller längre. Byt ut några köttmåltider i veckan mot vegetarisk kost.
 • Handla ekologiskt och närproducerat. Vissa produkter måste vi importera, som kaffe, bananer och choklad. Då är det bra att handla sådant som är rättvisemärkt.
 • Köp och sälj second hand.
 • Hyr eller låna om du bara behöver något tillfälligt
 • Återanvänd eller se till att andra kan använda saken.
 • Undvik impulsköp. Tänk efter en gång till: behöver jag verkligen den här saken?
 • Välj miljömärkta produkter med svanen eller falken. För varor tillverkade i utvecklingsländer, titta efter Fairtrade-symbolen.
 • Underhåll det du köpt så det håller längre. Frosta av kylskåp, laga hål i kläder...
  När du själv tröttnat, sälj som second hand.
 • Undvik engångsprodukter.
 • Välj uppladdningsbara batterier och påfyllnadsbara produkter.
 • Välj produkter gjorda av returmaterial.
 • Återvinn!

Vad är bra att återanvända eller köpa second hand?

Att återanvända och köpa second hand är bra för miljön då det ersätter ett köp av en ny vara. Det spar material, energi, transporter och andra delar som då inte behövs till en ny produkt. Vad är då miljömässigt mest lönt att återanvända eller att köpa second hand?

Hur mycket energi kräver tillverkningen?

Om det kräver mycket energi att tillverka en vara, och om samma vara inte behöver mycket energi när den används drar mycket energi, så är det bra om varan återanvänds så länge som möjligt. Ett exempel på en sådan vara är en cykel.

Samma sak är det med trämöbler. Där har energi gått åt för att avverka skog och skapa en möbel. När möbeln väl finns så innehåller den även koldioxid som trädet bundit. Att återanvända trämöbler är bra, då alternativet ofta blir att möbeln brinner upp. Likadant går det att tänka med alla sorters möbler.

Hur påverkar tillverkningen miljön?

Ett exempel är textil där tillverkningsprocessen drar mycket vatten och mycket kemikalier så att miljöpåverkan är stor. I de fall vinner miljön på att det återanvänds så långt som möjligt. Ett second hand plagg/textil innehåller också färre kemikalier då de redan har tvättats bort, vilket är positivt för vår hälsa.

Finns det något som är bra att köpa nytt?

Det är ovanligt. Vitvaror som kyl, frys, tvättmaskin, spis kan eventuellt vara bättre att köpa nytt då energibehovet för nya produkter när de används är betydligt lägre än i gamla. Om du funderar på att köpa nytt och vet vilken modell du har, så kolla om du har energi att spara eller ej, innan du byter.

Mindre saker som till exempel en mobiltelefon finns det all anledning att köpa second hand.

Relaterad information