SkånEarkiv – ett gemensamt elektroniskt arkiv

SkånEarkiv är en samverkan mellan 16 skånska kommuner för att införa ett gemensamt elektroniskt arkiv. Lunds kommun är drivande och förvaltande organisation.

SkånEarkiv är ett av de största samarbetena kring e-arkiv i landet. En upphandling gjordes under våren 2020 och följdes av ett införandeprojekt med pilotleveranser.

SkånEarkivs högsta beslutande organ, Samverkansrådet, har antagit en plan för det fortsatta arbetet. I planen finns en prioriteringsordning för de 12 verksamhetssystem som är aktuella att e-arkivera under de kommande åren.

Leveransplan SkånEarkiv

SkånEarkiv är nu igång med att leverera in material till det gemensamma e-arkivet. Under hösten 2020 har bevarandehandlingar levererats in från W3D3 och Pro Capita vård och omsorg från ett antal kommuner i vårt samverkansprojekt. Läs gärna mer om SkånEarkivs planerade arbete under 2021 i vår verksamhetsplan.

Verksamhetsplan för SkånEarkiv 2021

Förberedelse för en alltmer digital värld

E-arkivet drivs av en förvaltningsorganisation som finns i Lunds kommun. Intresset för projektet är stort och man ser det som en viktig del i att förbereda kommunerna på en alltmer digital värld. Förhoppningarna är att e-arkivet ska kunna öka tillgängligheten för offentlig information, skapa struktur samt innebära besparingar för de kommuner som valt att ansluta sig. I dag lever vi i en värld där kraven på snabb information är höga, och man behöver på ett hållbart och beständigt sätt se till att dessa krav tillgodoses. Med hjälp av ett e-arkiv tar man sig ett steg närmare detta mål.

Deltagande kommuner

I projektet ingår följande kommuner: Lund (värdkommun), Bjuv, Hörby, Klippan, Landskrona, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga, Svedala, Skurup och Trelleborg.

Vill du veta mer om projektet?

Du som vill veta mer är välkommen att kontakta oss på skanearkiv@lund.se.

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/skanearkiv