Södra Sandby

Här hittar du Skrylle, som är Lunds största natur- och fritidsområde och ett av kommunens mest besökta utflyktsmål. Byskolan i Södra Sandby är flerfaldigt prisad för sin skolmat. Visste du att det har hittats en silverskatt i Södra Sandby?

Snabbfakta om Södra Sandby

Folkmängd: 6 377 (2020)

Medelålder: 41 år

Flyttnetto: +92 (2020)

Invånartäthet: 1 450 invånare per kvadratkilometer (2015)

Idrott och aktiviteter

Det finns många aktiva föreningar i Södra Sandby och du kan enkelt ta dig ut i de vackra omgivningarna för en promenad eller joggningstur. 

Granelundshallen ridanläggning – Flyinge Ryttarförening

Hardeberga idrottsplats

Killebäckshallen

Sandbyvallen

Södra Sandby tennisklubb

Fågelsångsdalen

Hardebergaspåret

Naturum Skrylle

Sofielundsparken

Skarnberga mineralmuseum

Bygg- och utvecklingsprojekt i Södra Sandby

Detaljplanen på gång för Södra Sandby

Bostäder och gruppboende vid Dalbyvägen/Sandbybacke

Fokus Södra Sandby

Fokus Södra Sandby är ett ortsutvecklingsprojekt som drivs av Lunds kommun. Projektet startade hösten 2019 och ska pågå under 2020 och 2021.

Syftet med Fokus Södra Sandby är att Lunds kommun vill utveckla framtidens Sandby och dess omland tillsammans med dem som bor och verkar i området. Fokus Sandbys ledord är: ”Framtidens Sandby. Vad vill vi?” Målsättningen är att Södra Sandby ska vara en attraktiv boendeort nära Lund, som kan växa och som erbjuder attraktiva boendelösningar, mångsidig service och ett varierat utbud av olika aktiviteter. Det ska vara enkelt att trivas i Sandby.

Här kan du följa vad som händer i Fokus Södra Sandby

Träffpunkt, bibliotek och fritidsgård

Träffpunkt Södra Sandby är en mötesplats för seniorer, en plats för social samvaro och aktiviteter av olika slag. Här kan du spela kort, sjunga allsång, delta på fester och följa med på utflykter.

Träffpunkt Södra Sandby

Södra Sandby bibliotek finns på Fritidsgatan 2 och du hittar aktuella öppettider hos folkbiblioteken.

Folkbibliotekens öppettider

Fritid Södra Sandby finns på Hällestadsvägen 16. Här finns bland annat ett kulturkafé, möjlighet att spela musik i replokal och en ungdomsledd teatergrupp. 

Se vad som är på gång hos Fritid Södra Sandby

Skolor och förskolor i Södra Sandby

I Södra Sandby finns det åtta kommunala och tre fristående förskolor.

Hitta rätt förskola för dig

I Södra Sandby finns fem kommunala grundskolor. 

Lista över grundskolor i Lunds kommun

Södra Sandbys historia

Den nuvarande kyrkans äldsta delar är förmodligen från 1100-talets slut. Kyrkan förföll efter de skånska krigen, så det gjordes stora reparationer av den under 1700-talet. I kyrkan finns medeltidsstatyer i trä, som plockades bort i samband med reformationen och sedan var borta i 500 år. Sedan 2013 är de tillbaka i kyrkan. 

Den 2 maj 1882 hittades en silverskatt av Hans Tykasson, när han grävde för att forsla bort jord från området. Skatten skickades till Stockholm för forskning och Hans Tykasson fick 100 riksdaler i hittelön från staten. Skatten grävdes ner någon gång kring år 1000 och består av mynt, en halskedja och små smycken. 

Järnvägen kom till byn 1906 som en del av sträckan Lund–Revinge och det gjorde också att nya företag startades, som  en spannmåls- och virkeshandel, ett mejeri och ett bränneri. Här byggdes också de nya bostadshusen. När järnvägssträckan förbi Södra Sandby lades ner 1939 saktade utvecklingen ner, tills bilismen ökade på 1950- och 1960-talet. Under 1970-talet ökade inflyttningen igen. 1974 blev Södra Sandby kommun (där också Revinge och Hardeberga ingick) en del av Lunds kommun. 1972 invigdes Södra Sandby centrum med affärer, post och vårdcentral. Bostadsbyggandet ökade under 1990-talet och har fortsatt i perioder under 2000-talet. Du kan fortfarande gå och cykla på det gamla järnvägsspåret. I dag kallas det Hardebergaspåret och sträcker sig från Mejeriet i Lund till centrala Södra Sandby. 

Vill du veta mer om Södra Sandbys historia finns det mycket material hos stadsarkivet. 

Sök i stadsarkivet

Följ med på en flygtur över Södra Sandby!

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/sandby