Välkommen till familjecentralen Fäladsfamiljen

Lunds första familjecentral, Fäladsfamiljen, finns vid Fäladstorget i norra Lund. En familjecentral är en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med barn 0-6 år. Här finns barnavårdscentral, öppen förskola, socialrådgivning och barnmorskemottagning. Det kostar ingenting att besöka familjecentralernas olika verksamheter.

Allt är samlat under ett tak. Du kan fråga om allt, från oro kring ditt barns hälsa och utveckling till olika vardagsproblem. På familjecentralen erbjuds också olika former av föräldrautbildning i grupp. Familjecentralen är unik på så sätt att de som samarbetar här snabbt och enkelt kan erbjuda stöd för att tillsammans med dig hitta lösningar för era behov.

Barnavårdscentral

På Barnavårdscentralen (BVC) träffar du en BVC-sköterska och ibland också läkare. BVC-sköterskan följer barnets utveckling, ger vaccinationer och samtalar om barns hälsa.  

Barnmorskemottagning

Här kan du träffa barnmorskan för hälsobesök under hela graviditeten. Vi erbjuder stöd i föräldrarskapet under graviditeten och ger möjlighet till föräldraförberedande kurser. När ditt barn är fött går du hit för efterkontroll och preventivmedel. Till barnmorskemottagningen kan du även komma för alla frågor som rör sexuell hälsa. Vi bemöter alla som kommer till oss individuellt och ger det stöd som du och din familj har behov av. 

Socialrådgivning

Socialrådgivaren är socionom till yrket och erbjuder samtalsstöd i frågor som rör din familjesituation. Kanske har du funderingar kring dina nära relationer, föräldraskap eller hur du ska få vardagen att gå ihop. Du kan ha drabbats av en kris i livet eller kanske behöver du bara veta vart du ska vända dig för att få rätt hjälp. Du kan också få hjälp att kontakta olika myndigheter och få annan samhällsinformation. Det ska vara lätt för dig att få kontakt med socialrådgivaren. Socialrådgivaren har tystnadsplikt, samtalen är kostnadsfria och registreras inte.

Öppen förskola

Hjärtat i familjecentralen är den öppna förskolan. Där kan du och ditt barn träffa andra vuxna och barn för att umgås, leka, utbyta erfarenheter och samlas kring gemensamma aktiviteter. Du har själv ansvar för ditt barn när ni är här. 

Det här kan ni göra på Fäladsfamiljen

I vår målarhörna kan ni måla på staffli eller vid bordet. Vi har många olika penslar, färger, härliga papper och annat roligt material. I vårt samlingsrum har du möjlighet att leka med leksaker, delta i sångsamling eller läsa tillsammans med ditt barn. Vi har många barnböcker, men också vuxenböcker som handlar om barn och om föräldrarollen.

Vad sägs om att klä ut sig till en tiger, en prinsessa eller något annat kul? Vill ni kanske pussla, spela spel, rita, leka med lera, göra halsband eller något annat pyssel? Vi har många olika saker att välja mellan och ni får gärna komma med egna idéer och önskemål. Våra dockor och gosedjur längtar efter att bli ompysslade och alla bilar, tåg, klossar och andra leksaker trivs bäst när någon leker med dem.

Varje eftermiddag, 15 minuter innan stängning, hjälps vi åt att plocka undan.

Här kan du läsa mer om öppna förskolans öppettider och aktiviteter.

Besök oss 

Vi finns på Fäladstorget 2 i Lund

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/familjecentral