Flaskposten

Flaskposten är till för dig som har en anhörig som missbrukar eller har missbrukat alkohol, narkotika eller tabletter. I Flaskpostgruppen träffar du jämnåriga i liknande situation. Det kostar inget att komma hit och vi för inga journaler.

Det finns många barn och ungdomar som lever i en familj där någon missbrukar och som någon gång behöver söka hjälp.

I Flaskpostgruppen kan du:

  • Upptäcka att du inte är ensam
  • Förstå att det inte är ditt fel när en förälder missbrukar
  • Få möjlighet att visa och berätta om vad du tänker och känner
  • Få kunskap om alkohol, narkotika och tabletter
  • Bli så stark att du kan säga nej till sådant som du inte vill
  • Känna gemenskap i att träffa andra som är i en liknande situation.

Så funkar Flaskposten

Varje gruppträff handlar på något sätt om hur det är att vara barn i en familj där någon missbrukar. Du får möjlighet att prata kring vad du varit med om och ta del av andras erfarenheter av att leva i en familj där det finns, eller har funnits, missbruk. Allt du berättar stannar i förtroende i gruppen.

Varje träff har en liknande struktur. Först samlas man i gruppen. Sedan introduceras träffens tema och det kan exempelvis vara ”missbruk” eller ”känslor”. Då pratar vi om temat och gör olika övningar kring det; någon gång målar vi, ibland diskuterar vi efter att ha tittat på en film som berör temat eller så delar vi våra erfarenheter på annat sätt. Vid varje träff fikar vi gemensamt innan vi avslutar träffen.

Ofta är man mellan fyra och sju barn eller ungdomar i en grupp. Alla gruppens barn eller ungdomar är i ungefär samma ålder. Två gruppledare håller i kursen.

Gruppstart

Det finns grupper för barn och ungdomar i olika åldrar. I mitten av september startar en grupp för barn som är ungefär 10-12 år. Anmäl dig till flaskposten@lund.se

Om du vill vara med i en grupp eller bara fråga något kan du ringa, skriva brev, mejla eller be någon vuxen om hjälp att nå Flaskposten.

Flaskpostgrupperna träffas under två timmar, en eftermiddag/kväll i veckan.

Det är kostnadsfritt för barn och ungdomar inom Lunds kommun att komma hit (andra kommuner kan köpa tjänsten).  

Var träffas Flaskpostengruppen?

Vi har lokaler på Kiliansgatan 8 i Lund. Det ligger centralt, inte långt från Mårtenstorget. Vi har möjlighet att möta upp dig vid buss eller tåg om det behövs.

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/flaskposten