Trygghetslarm

Det ska vara enkelt att känna sig trygg hemma. Ett trygghetslarm låter dig kalla på hjälp i hemmet, ifall du råkar ut för en situation som du inte klarar av att lösa på egen hand, till exempel om du har fallit eller börjar må dåligt. Vi installerar utrustningen åt dig och ser till att du känner dig helt säker på den innan du börjar använda den.

Vad är det?

Trygghetslarmet består av en basenhet och en trådlös larmknapp som du bär på dig. Den trådlösa larmknappen gör att du alltid kan larma, var du än befinner dig i hemmet. Vid larm kommer du i kontakt med en jourhandläggare på larmcentralen som kan skicka hem personal från hemvården till dig om det skulle behövas.

Hur funkar det?

Trådlös larmknapp

Du bär alltid din trådlösa larmknapp när du är i hemmet. Om något händer trycker du på den stora tryckytan tills en röst svarar ”Trygghetslarm radio” på larmenheten. Detta betyder att larmenheten aktiveras och ringer upp larmcentralen. Du kan också trycka på den stora röda knappen på basenheten för att larma. 

Trygghetslarm svarar

När jourhandläggaren besvarar ditt larm, kommer du att höra rösten från högtalaren på basenhetens ovansida. Du behöver inte befinna dig precis intill enheten för att kunna prata med den som besvarar ditt larm.

Nyckel till ditt hem

För att komma in hos dig vid larm använder hemvårdspersonalen de nycklar som du lämnat i  samband med installationen av ditt trygghetslarm. Har du valt att  få digtalt lås monterat, använder hemvårdspersonalen detta i första hand för att komma in hos dig.

Hur mycket kostar det?

Lunds kommun tar ut en avgift för trygghetslarm. Du betalar maximalt 243 kr per månad. Inga andra kostnader tillkommer.

Hur ansöker jag?

Du kan ansöka om trygghetslarm antingen online via e-tjänst eller genom att fylla i och posta in en ansökningsblankett.  I ansökningsblanketten kan du också ansöka om andra insatser samtidigt. Om du blir beviljad trygghetslarm kan du sedan ha en dialog med utföraren om vilken typ som passar dig bäst, mobilt eller stationärt trygghetslarm.

Ansök om trygghetslarm

Kontakta en handläggare om du har några frågor. 

Kontaktuppgifter handläggare

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/trygghetslarm