På ”Osten” föddes den färdigpackade ostbiten

I en lokal på Öresundsvägen i Lund skrevs svensk osthistoria under 1960-talet. Här utökade osthandlare Thure Bengtsson sin verksamhet med lagring, bitning och inplastning. Svenskarnas färdigförpackade ostbit var född. Sonsonen Fredrik Bengtsson berättar hur det fick till.

Bensgtsson Ost Öresundsvägen "Osten" 2019

På "Osten" på Öresundsvägen arbetade knappt 100 personer med att lagra, dela och paketera svensk hårdost. Verksamheten pågick omkring 1952-1962. Bild: Bengtssons ost.
Nedre bilden visar fastigheten 2019. 

 

"1951 startade min farmor Inga Bengtsson en ostbutik på Klostergatan 9 i Lund. Ingas man, min farfar Thure, fick snart en idé om att lagra ost och att dessutom sälja den till butikerna i färdigskurna och paketerade bitar, lagom för ett hushåll.

Banbrytande idé

Det var i all sin enkelhet en helt banbrytande idé. På den tiden tillverkades ost på små lokala mejerier och såldes direkt till matbutikerna. Nästan all ost var olagrad, det vill säga mild. Affärsbiträdet skar upp och paketerade ostbiten efter kundens önskemål.

Thures idé fick stort genomslag och idag är färdigförpackad ost en självklarhet i svenskarnas kylskåp.

Verksamheten höll till på Öresundsvägen och även i lokaler vid nuvarande Ideon och i Arlöv. Under cirka tio års tid, fram till runt 1962, arbetade mellan 90 och 100 personer där med att lagra, dela och paketera svensk hårdost. 

Rausing reagerade

På ”Osten” som det hette i folkmun gjordes den så kallade bitningen manuellt med osttråd och kniv vilket såklart var ett resurskrävande arbete. Thure var god vän med industrimannen Ruben Rausing och en dag kom Ruben på besök och studerade hur verksamheten bedrevs. ”Men så här kan ni ju inte ha det”, sa han. Ett tag senare ringde Rausing och berättade att han hade utvecklat en helautomatisk bitningsmaskin som delade en stor rund ost i 24 lika stora delar. Det blev en enorm effektivisering.”

Berättat av Fredrik Bengtsson, barnbarn till Inga och Thure Bengtsson

Bengtssons Ost, i folkmun "Osten"

  • Lager och lokal för bitning och paketering av hårdost
  • Verksamhet på Öresundsvägen i Lund omkring mellan 1952 och 1962
  • Introducerade den färdigskurna och inplastade ostbiten till svenska snabbköp
  • Startades och drevs av Thure Bengtsson

Källa: Fredrik Bengtsson, sonson till Thure och Inga Bengtsson