Cepa: Svetsning, lackering och rundpingis på rasten

1979 fick Arlövspågen Lars Persson jobb som metallarbetare på Cepa vid Måsvägen. Där blev han kvar, tack vare bra jobbarkompisar och arbetstider men också kortspel och rundpingis på rasterna. Ett arbetsliv med klippning, svetsning och pressning, där det gällde att hålla koll på var man satte fingrarna.

Plåtklippning på Cepa verkstadsindustri, Västerbro i Lund 1983

Plåtklippning på Cepa, omkring 1983. Mannen på bilden är en kollega till Lars Persson.

”Det var min bror Tommy som berättade att de slutade redan vid middagstid på fredagarna. Det lockade ju, så jag gick ner och pratade med chefen på Lomma Metaltryckeri, som företaget hette då. Jag fick ett enkelt handslag och sedan fick jag börja direkt. Efter det var jag och min bror jobbarkompisar ända tills han gick i pension för sex år sedan.

Cepa gjorde metallarbeten till Tetra Pak och Alfa Laval och till flera andra stora företag. Fläktkåpor, till exempel. Vi jobbade med klippning, pressning och lackering.

Vi var ett bra gäng, mest män men även en del tjejer som mest jobbade i lackeringen. Vi brukade spela kort på rasterna. Vi spelade om en liten slant som vi la i en pott och sedan gjorde vi något kul för pengarna, tog färjan till Travemünde till exempel. Och på luncherna kunde vi spela rundpingis i källaren, för där hade företaget fixat ett pingisbord.

Det värsta jag själv upplevt var när en kille råkade klämma sig i en excenterpress. Han fick vara hemma ett tag men kom tillbaka igen, ett par fingrar fattigare.”

Cepa verkstadsindustri på Västerbro i Lund 1983

Cepa på Västerbro 2020

Cepahuset på Västerbro, hösten 2020. Lokalerna står tomma sedan 2013 och ingår i den detaljplan som tas fram för kvarteret Kugghjulet. Skorstenen och delar av byggnaderna föreslås sparas för att renoveras och rymma ny, publik verksamhet. 

Övre bilden tagen omkring 1983, innan fasaden kläddes med plåt. Vid ett bevarande av byggnaden föreslås att den ursprungliga tegelfasaden plockas fram igen. När bilden togs hade den senaste tillbyggnaden ännu inte gjorts.

Läs mer

Pressmeddelande: Industriskorsten möjligt landmärke i Västerbros nya kvarter

Om föreslag till detaljplanen för Kugghjulet 1 och 5 m fl