Prova på en ny resvana

Det är aldrig för tidigt att börja med en god vana. Just nu finns det chansen för dig som bor eller arbetar i Lunds kommun att prova en elcykel, en ellastcykel eller en sportig pendlingscykel under tre veckorstid.

Sommar och tidig höst 2021

Just nu är det paus i utlåningen av cyklar. Du kan ändå anmäla ditt intresse via e-tjänsten nedan. Då blir du kontaktad vi e-post när utlåningen har kommit igång igen.

Så här går det till

Du väljer själv om du vill testa en elcykel, en ellastcykel eller en sportig pendlingscykel (racerhybrid) under tre veckor. För att ta del av prova-på-erbjudandet måste du vara över 18 år. Det är väldigt många som vill prova elcykel och det kan därför dröja innan du blir kontaktad av oss. Anmälan om att prova en ny resvana görs via e-tjänsten nedan. 

testa Ny resvana

Utlåningen av el-, last- och sportiga pendlingscyklar sker i samarbete med Cykelgiganten, och cyklarna hämtas och återlämnas i deras butik på Nova Lund. Om du blir utvald kommer du att få möjligheten att själv boka en provperiod som passar dig.

Att låna en cykel är förenat med en kostnad som Lunds kommun står för. Det enda kommunen begär i utbyte är att du fyller i två enkäter vid olika tillfällen. 

Har du anmält dig men inte fått svar?

Om du har gjort en intresseanmälan före den 1 januari 2021 och ännu inte blivit kontaktad vill vi be dig göra en ny anmälan.    

 

Lastcykel och vikcykel

Prova på att cykla i vinter

I Lunds kommun har vi en lång tradition av hållbart resande och nu uppmuntrar vi till att fler ska cykla. Erbjudandet vänder sig till dig som bor eller arbetar i Lunds kommun, och främst till dig som under rådande pandemi ändå måste ta dig till jobbet men samtidigt vill testa att ställa bilen hemma. Att få in motion i en vardag som är allt annat än normal är svårt. Men genom att cykla till jobbet får du daglig motion, oavsett om det är med eller utan el. 

Vad passar dig?

Vill du cykla snabbt eller kanske hinna med träningen på vägen till jobbet?

En sportig snabbcykel har 16 växlar och med sin låga vikt ger dig goda förutsättningar att snabbt ta dig fram. Beroende på hur långt avstånd du har, hur mycket motvind det är och hur snabbt du cyklar kan du själv reglera om du vill använda cyklingen som träning. Det finns två olika storlekar på snabbcyklarna och i intresseanmälan kan du välja den storlek som passar din längd bäst.

Har du lite för långt och lite för blåsigt för att kunna ta dig till jobbet på rimlig tid med cykel?

Elcykeln underlättar trampandet i upp till 25 kilometer per timme samt hjälper till vid start, motvind och uppförsbackar. Det blir helt enkelt lättare att cykla. Främst passar detta dig som har lite längre att cykla eller där kollektivtrafiken och en vanlig cykel inte fungerar i din vardag.

Behöver du hämta och lämna barn eller göra inköp på vägen till eller från jobbet?

Kanske är då lastcykel något för dig. Nytt för i år, 2020, är att du nu kan anmäla ditt intresse för att prova en elassisterad lastcykel. Du får då många av fördelarna från elcykel, men kan dessutom ersätta bilen under fler resor, som exempelvis när du behöver transportera dina barn eller storhandla. 

Lastcyklarna är dessvärre fullbokade ända fram till våren

Lånecykel och andra mobilitetstjänster

Cyklist pumpar cykel vid en cykelmätare

Det finns även andra mobilitetstjänster runt om i kommunen, exempelvis olika elsparkcykelaktörer samt Lundahoj - ett lånecykelsystem med 250 cyklar på 17 olika platser (stationer) längs spårvägen från centrala Lund mot nordöst och de stora arbetsplatserna.

Läs mer om Lundahoj

Kontakta oss

Hör av dig till oss om du har frågor om hållbara resor eller om våra prova-på-erbjudanden. 

Skicka e-post till:
tf.nyaresvanor@lund.se

Eller ring oss via medborgarcenter: 046- 359 50 00.

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/nyaresvanor