Cykling och cykelleder

Här hittar du information och kartor om cykelvägar och cykelturer för både pendling och friluftsliv inom Lunds kommun.

Många cykelbara vägar blir fler

Inom Lund finns separerade cykelvägar att åka på nästan överallt, och även mellan mellan Lund och flera orter. Fram till 2029 ska det byggas cykelvägar för sammanlagt 1,5 miljarder kronor i de skånska kommunerna. 

På turistbyrån kan du hämta Lunds cykelkarta där du kan se om cykelvägen är cykling i blandtrafik eller i egen bana. Du kan också använda tjänsten Cykla i Skåne, en digital cykelkarta och cykelreseplanerare som ska hjälpa dig att hitta den snabbaste vägen eller den med mest cykelvägar. Tjänsten bygger på den nationella vägdatabasen. 

Cykla i Skåne

MTB-cyklist på Klosterängshöjden

Bild: MTB-cyklist på Klosterängshöjden. 

Mountainbike (MTB) och BMX

Det finns anlagda spår för mountainbike och BMX-cykling i norra Lund, i Skrylle/Dalby och Risen/Genarp. Spåren är anpassade för cyklar med grova däck, kraftiga bromsar och låg utväxling. Använd alltid hjälm och handskar.

För att undvika konflikter med andra besökare och minska slitaget på vandringsstigar är det viktigt att du cyklar på anvisade cykelstigar. Lämna företräde gentemot vandrare och löpare där MTB-spåret korsar andra motionsspår och stigar. Vid dessa korsningar finns tydliga varningsskyltar. Vid startplatserna är det "blandad trafik" – visa hänsyn, anpassa hastigheten och påkalla uppmärksamhet.

Klosterängshöjden, Lund

MTB-spåret i Lund hittar du på Klosterängshöjden i norra Lund, i backen med de två tjurarna som syns vid trafikplats Lunds norra.  Det finns en blå rundslinga på knappt 1 km med start på toppen. Det går också att cykla en lättare grön rundslinga som passar utmärkt för mindre barn och nybörjare, om man tycker klättringarna är svåra och jobbiga. Den gröna slingan startar halvvägs upp från södra gångstigen. 

Facebook: Klosterängshöjdens MTB

Karta i Strava

Romeleåsen och Skrylle

På Romeleåsen finns flera slingor att välja på mellan. Den norra kallas Björnstorp och den södra Häckeberga. Söder om Genarp finns den kortare Risenslingan. 

Inom naturreservaten gäller olika regler för vart man får cykla. Information om reglerna för varje enskilt reservat finns på informationstavlor vid reservatsentréerna. För Skrylle och Risens naturreservat gäller att cykling endast får ske på anvisad/markerad cykelstig. 

Mountainbikespåret i Skrylle (karta)

Mountainbikespår på Romeleåsen (Karta)

Facebook: Genarps cykelpark (Dirt/BMX)

Facebook: MTB-stigar i Genarp 

Ta cykeln till havet 

I lagom tempo tar det ungefär 35 minuter att ta sig på cykel från centrala Lund till havet i Lomma. 

Karta: cykelväg Lund-Lomma 

Relaterad information