Artist in Residence

AiR är ett projekt under sommaren 2021 med syfte att främja konst– och kulturlivet under pandemin. Lundabaserade konst– och kulturaktörer skapar verk i det offentliga rummet att uppleva under sommaren. Här hittar du information om alla verken.

Personal Spa TV

Personal Spa TV

Gallery Extra, Agneta Sofiadotter, Rani Nair, Johan Lundin

12 juli – 6 augusti

Lunds Saluhall
Toaletterna i Stadsparken
Täppan koloniområde

Personal Spa TV öppnar äntligen upp sina tillfälliga spa–mottagningar. Du som besökare är välkommen att ta del av en enkel spa–behandling genom en TV–skärm. Personal Spa TV är en utställningsserie som arrangeras av Gallery Extra, ett projekt som arrangerar konstutställningar på platser där det inte vanligtvis visas konst. Foto: Sarada Rauch.

 

Lunds stadspark i solsken

Transition

Tim Bishop

24 – 27 juni, 1 – 4 juli, 8 – 11 juli, 15 – 18 juli
08.00 och 20.00
Stadsparken

Transiton är ett ljudkonstverk, av Tim Bishop, som förmedlar en ny upplevelse av Stadsparken i Lund, baserad på inspelningar av Stadsparkens alla mikrokosmosljud (under vatten, under jord, elektromagnetiska ljud, seismologiska ljud). Speciellt fokuserat på människor som varit i karantän och vill ta sig ut i samhället igen. Förbokade lyssningstider i skymning och gryning i Stadsparken.

Här kan du förhandsboka din tid.

Slideriders

Slideriders

Ulrich Ruchlinski och Satoshi Kudo

7 – 10 juli
Domkyrkoplatsen

SlideRiders är en dans- och musikperformance av och med Ulrich Ruchlinski och Satoshi Kudo. Den musikaliska bakgrunden är en blandning av musik och text från japansk 70-talspop och modern västerländsk rock. Artisterna utmanas till att prova varandras konstnärliga uttryck i form av musik, sång, dans och diverse rörelsekonster. Resultatet blir en färgglad resa genom barndom och vuxenliv inspirerad av österländsk och västerländsk tradition. Scenen är mitt på ett öppet torg och fungerar både som lekplats och mötesplats.

Satoshi Kudo är japansk koreograf och dansare baserad i Stockholm. Han har utvecklat en rörelseteknik som han kallar för Motion Qualia och som fokuserar på gravitationens inverkan på kropp och rörelse. Satoshi baserar det mesta av sitt arbete på denna praktik, den handlar om att söka och samtidigt släppa kontrollen över balansen.

Ulrich Ruchlinski arbetar med musik, ljud och konst i största allmänhet genom ett aktivt letande efter ögonblick av obalans. Ofta leder detta till kompositioner som har sitt ursprung i praktiska övningar där olika delar sätts ihop slumpmässigt, andra delar tas isär och sätts ihop igen till något nytt. Resultatet blir oförutsägbart och metoden öppnar för att ständigt hitta nya möjligheter och verktyg. Ulrich kommer ursprungligen från Tyskland och bor i Sverige sedan 1997.

Elise Brewer

Staden: platsen och mellanrummet

Elise Brewer

7 och 9 juli
Eoshallen, gaveln ut mot Arkivgatan

Ett dansverk. Ett rörelseporträtt. En kropp som spenderar tid på en plats. Den stegar, rör sig, dansar, vilar, pratar, lyssnar, känner - den är och blir kontinuerligt till i relation till sin omgivning. Med utgångspunkt i erfarenheter, observationer i vardagen samt i teoretiska och filosofiska texter är arbetet ofta en studie av den interaktiva kroppen i vardagliga situationer, där tillvägagångssättet utgår från samtida dans tekniker och metoder. Frågan om vad det innebär att orientera sig i, mellan och bredvid kroppar och ting lägger grunden för arbetet.

Trädkronor underifrån

En Sommarnattsdröm - en del av AIR

ArchFilmLund – Emelie Carlsson Gras och Lumior – Otto Vretare

7 juli kl. 21.00–05.00

Plats Holmbergska trädgården, nära bollhuset och Fasanvägen.

I utkanten av Lund ligger en liten skogsdunge, den Holmbergska tomten. Under en sommarnatt kommer detta bli en plats där vakna drömmar möter de riktiga. Till toner av sfärisk musik förvandlas dungen till en sovplats. Vila en stund och njut av musik och magiska inslag eller stanna till fågelkvittret i gryningen. Ta gärna med liggunderlag och sovsäck.

tradkosert

Träd, skog och människor - en slags konsert i åsens skugga

31 juli –16:00 - ca. 17.30 därefter buffé
1 augusti – 14.00 - ca. 15.30 därefter buffé
Gamlegård, Torna Hällestad

Träd, skog och människor - en hommage till skogen i åsens skugga.
Den 31 juli och 1 augusti 2021 uppförs ett allkonstverk på Gamlegård i Torna Hällestad. En trädkonstverk där dans, musik, sång, funderingar och bokträd möts. Trädkonserten är inspirerad av bokskogen och allt som lever i, under, över och genom den. Verket är tillfälligt och vill skapa tid och rum för gemensam existentiell tanketid i Knivsåsens sluttning.

Medverkande:
Harald Leander, Anette Lindbäck, Niko Röhlcke, Lotta Johansson, Torbjörn Svedberg, Christer Romin, Inge Lindbäck, Emma Ribbing, Emil Jensen, Joakim Pinotti

Konstnärlig ledning: Helena Röhr

Ljuddesign: Joakim Barfalk

Vegetarisk buffé:
Torna Hällestads Lanthandel är på plats och erbjuder en vegetarisk buffé (195 kr) samt alkoholfria drycker efter konserten. Du/ni förbeställer buffén genom att maila: tradkonsert@hedlandetresidens.se 

För mer information samt meny: www.hedlandetresidens.se

Arrangör: Hedlandet Ideella förening / Hedlandet Residens

Porträtt på Nicklas och Niklas

Karantän

Nicklas Lundberg och Niklas Hansson

1 juli – 6 augusti
Botaniska trädgården

Karantän är en ljudinstallation inspirerad av Das Buch der Hängenden Gärten av symbolistpoeten Stefan George och kompositören Arnold Schönberg. Med tal och somriga ljud har konstnärsduon Nicklas&Niklas gjort ett ljudcollage som beskriver en familjs dagliga liv i sin villaträdgård under en varm sommar. Konstverkets realism pendlar konstant mellan vardaglighet och absurdism. En beskrivning av nutiden som framtiden kan ha nytta av. Ljud: Nicklas Lundberg. Tal: Niklas Hansson


En nyckel för en önskan, 2021

Victoria da Cruz och Magnus Attnäs

1 juli – 14 juli
Stadsparken, Södertull

Intill stadsvallen, där en av stadens portar stod under medeltiden finns konstverket ”En nyckel för en önskan” av Victoria da Cruz och Magnus Attnäs.