”Lund har många traditioner som fötts ur kreativitet”

Hon är stationschef på Sveriges största studentradiostation Radio AF i Lund. Hanna Viberg jobbar efter devisen ”kreativitet föder kreativitet” och lyfter mängden engagerade studenter som en av anledningarna till att Lund utsetts till Europas mest kreativa stad i sin storlek.

Hanna VibergHanna Viberg har en masterexamen i litteraturvetenskap med inriktning på barn- och ungdomslitteratur. För tillfället är hon stationschef, eller som det också kallas radioförman, på Radio AF i Lund.

– Just nu är jag högst delaktig i ett kreativt projekt - närmare bestämt Sveriges största studentradiostation: Radio AF. Varje dag sänder våra medlemmar livesänd radio och producerar podcasts. Jag tror väldigt mycket på att kreativitet föder kreativitet, och Radio AF utgör ett väldigt tydligt exempel på just detta. Själv sänder jag bokcirkelprogrammet Tabula trasa, och ett musikprogram vid namn Legenderna, säger Hanna Viberg.

Vad är kreativitet för dig?

– Det är nog själva lusten i att skapa och göra något, där drivkraften främst ligger i nyfikenhet. Kreativiteten börjar med en idé, och det påföljande praktiska och teoretiska arbetet runt den idén. Om jag ska sammanfatta kreativitet i för mig i ett fåtal ord så skulle dessa vara: nyfikenhet, ambition, glädje - och i vissa fall frustration.

Hur märks din kreativitet i vardagen?

– Under den senaste tiden har min kreativa sida nog fått jobba hårdast med att försöka bedriva en social och interaktiv daglig verksamhet för Radio AF:s medlemmar under pandemin.

Hur har det kunnat se ut konkret under pandemin?

– Akademiska Föreningens motto har under pandemin varit: Ställ inte in, ställ om! Vår dagliga verksamhet i form av radiosändningar har vi kunnat genomföra på ett säkert sätt genom att begränsa antalet personer i studion och utveckla våra kunskaper i att ha med gäster över länk istället för fysiskt i studion. Ett annat praktiskt exempel på detta är våra sociala evenemang. Varje vår anordnar vi en radiogala, och det vi gjorde förra våren var att arrangera mindre radiogalor hemma hos folk - och sedan sammankopplade vi allting över Zoom. Precis som andra år hade vi ett konferencierpar som ledde aftonen, prisutdelare samt priser att dela ut. Det tog ett tag för oss att planera och styra upp det praktiska, men när galan väl drog igång var det minst lika festligt och kul som under andra år.

Har du några kreativa förebilder?

– Jag har otroligt många kreativa förebilder som jag ser upp till, exempelvis Farah Abadi, Sara Stridsberg, Caisa-Stina Forssberg och Cecilia Suhaid Gustafsson. Jag inspireras och imponeras av människor som experimenterar med ord, uttryck, koncept och former. Jag tror att den röda tråden är att jag inspireras av människors förmåga att fånga hela ens uppmärksamhet med hjälp av ord.

Varför tror du att Lund utnämnts till Europas mest kreativa stad i sin storlek?

– Nu har jag ju ett väldigt studentpräglat perspektiv, men jag tror ändå att vi har många av våra drivna studenter att tacka för det här. Men det handlar också om att Lund har många plattformar som studenter kan engagera sig i; allt från studentradion och spexen, till Lundakarnevalen och Ordkonst. Lund har många traditioner som har fötts ur kreativitet, och studenterna är otroligt duktiga på att bevara och utveckla detta.

Var hittar du kreativitet i Lund?

– På Radio AF, såklart!

Vad ger dig energi och nya idéer?

– Jag får energi och nya idéer genom att läsa böcker, lyssna på radio och poddar. Eftersom jag själv har ynnesten att jobba med studentradio just nu, så är just radiolyssnandet något som alltid finns närvarande.

När upptäckte du din kreativa ådra?

– Det var nog under tonåren. Jag har alltid varit en person som läst väldigt mycket, men under tonåren började jag alltmer experimentera med egna sätt att uttrycka mig på. Att skriva var kul, men det var först när jag hamnade på Radio AF som jag hittade mitt rätta element. Här får jag skapa tillsammans med andra personer - vilket leder till att vi utvecklas som grupp men också som kreativa individer. Jag tror att tricket är att hitta en nivå där en konstant blir utmanad, men utmaningen ligger snarare i att våga pröva än att prestera.

Vad krävs för att en kommun eller stad ska uppmuntra till kreativitet?

– Jag tror att det är viktigt att visa upp de kreativa platser och sammanhang som redan finns, men också att uppmuntra personer och ge dem - oss! - utrymme till att prova nya saker. En idé blir bara verklighet om en har någonstans att utforma och testa den. Möjlighet, stöttning, utrymme och - ja, faktiskt - pengar. Kreativitet behöver inte alltid, men ofta, en plats att få utvecklas och vara på. Ju mer plats det finns, desto mer chans till kreativitet. Kreativitet kommer ofta hitta en plats att utvecklas på. Här kan vi likna kreativiteten vid en asfaltsblomma, men det är enklare för den att spridas om den får ett faktiskt utrymme. Exempelvis om vi tänker på kreativiteten som en blomsteräng. Den kan växa och frodas ganska bra med sig själv, men har den inte en stabil grund att stå på så kommer den att med tiden ruttna.

Vad kan Lund göra för att bli mer kreativ som stad?

– Våga satsa och ge utrymme! Välkomna nya idéer och ha omsorg för traditioner, och ge även dessa utrymme att förändras. Kreativitet föder kreativitet, men den måste ha en plats att få utvecklas på.

Fakta om Hanna Viberg

Ålder: 25, fyller 26 i april

Bor: Lund

Gör: Stationschef/radioförman på Radio AF

Kreativt signum: Ambitiöst och hjärtligt skoj och ploj!