”Här kan de kreativa uttrycken ta precis vilken riktning som helst”

Ibland måste även en kommun våga testa, agera snabbt och vara beredd på att ompröva. Lunds nya kulturchef Mårthen Mirza applicerar det kreativa tänkandet även när han fattar beslut. Här berättar han om sin relation till kultur, kreativitet och sin nya arbetsstad Lund.

Mårthen MirzaAllting började den 24 oktober 1994. Den då 15-årige Mårthen Gunnarsson hade precis upptäckt sin kreativa talang genom en uppsatstävling. Hans verk ”Ingen föds rasist” utnämndes nämligen till det vinnande bidraget där priset var en resa till New York. 

– Det blev en ögonöppnare för mig och startskottet på vad som sedan blev min karriär. Jag började som journalist på Nerikes Allehanda, blev sedan kulturredaktör på ungdomstidningen Chili och halkade därefter in på kulturproduktion, säger Mårthen som nu heter Mirza i efternamn.

I januari 2021 tillträdde Mårthen tjänsten som kulturchef i Lunds kommun. Innan dess har han också hunnit jobba på Kulturhuset i Stockholm, starta ett ungdomskulturhus i Husby och kan bocka av erfarenheter som dj, klubbarrangör och kulturaktivist – bland annat.

– För mig är det viktigt att blanda och konsumera olika typer av kulturformer. Jag läser till exempel brett bland genrer, tittar på olika typer av konst, tv, film och lyssnar mycket på olika musikstilar, säger Mårthen Mirza.  

Var hittar du kreativitet i Lund?

– Jag har ju tillträtt min tjänst i en tid av distansarbete, vilket är ganska märkligt. Så än så länge är det utomhusmiljöer i Lund som har försett mig med mest kreativitet om vi ska prata om fysiska platser. Jag har till exempel varit flera gånger i Skrylle och Botan det här året. Men i arbetet hittar jag väldigt mycket kreativitet hos alla de medarbetare och samarbetsparter jag träffar digitalt dagligen.

Varför tror du att Lund utnämnts till den mest kreativa staden i sin storlek?

– Det låter klyschigt, men jag tror att mötet mellan tradition och innovation har varit väldigt viktigt. På en plats där spetsforskning sker vägg i vägg med arkeologiska utgrävningar kan de kreativa uttrycken ta precis vilken riktning som helst.

Kan du ge exempel på lite annorlunda kreativa uttryck du hittills stött på i Lund?

– Det finns många smala projekt med en ambition att nå ut bredare. Ett spännande projekt finns på Stenkrossen, där en präst och streamingaktör diskuterar dödsögonblicket och vad som händer i livets slutskede. Ett annat exempel är en indie/chamber music-festival inom kammarmusiken som är på gång. Sen har vi Lund Fantastic Film Festival som är stor i sin genre, trots att de fokuserar relativt smalt når de ändå ut brett.

Har du upptäckt nya former för kultur och kreativitet nu under pandemin?

– Jag har börjat följa många aktörer från Lund på Instagram. Trots att jag inte hunnit besöka flera av dem ännu, just på grund av pandemin, har flera av dem gett en bra inblick i sina verksamheter digitalt. Exempelvis har Skissernas museum haft digitala visningar, vilket gör att det känns som om jag faktiskt varit där flera gånger. Konsthallen samma sak. Det här är ett sätt som fungerar jättebra och som jag hoppas och tror många konsthallar i Sverige, Europa och världen kommer fortsätta att göra, säger Mårthen Mirza.

– En annan sak jag funderat mycket över är liveögonblicket. Du kan se en konsert eller visning här och nu när det händer – men utan interaktion. Skiljer det sig något från att se det inspelat dagen efter? Ja, jag tror det, det finns en specifik nerv att man får följa med när det händer just nu - på samma sätt som när man tittar på sport i realtid. Jag tror att det här blir en permanent förändring även för konserter, festivaler och scener.

Hur får du energi och nya idéer?

– Jag har märkt en oerhört tydlig koppling mellan kropp och sinne hos mig själv. Har jag en svår fråga att ta mig an behöver jag sova och träna på saken. De bästa idéerna får jag under löprundor eller i drömmarna. Sedan behöver jag tänka högt inför andra, så att tankarna kan spetsas till och formuleras i dialog med andra kloka sinnen.

Vad krävs för att en kommun ska uppmuntra till kreativitet?

– Att både kortsiktighet och långsiktighet får finnas sida vid sida. Man måste våga skrida till handling snabbt, misslyckas, ompröva och testa. Men också orka hålla ut i processer som behöver ta tid och växa fram dynamiskt.

Vad kan Lund göra för att bli ännu mer kreativ?

– Det händer väldigt mycket i Lund, både inom universitetet, näringslivet och det fria kulturlivet, som är extremt avancerat och spetsigt. Jag önskar att fler kunde ta del av det, och att det kunde paketeras i mer lättsmält form, någon sorts populärversioner, för att det i sin tur kan ge utväxling från andra. Bryggor mellan spetsen och bredden, helt enkelt.

Fakta om Mårthen Mirza

Ålder: 42.

Bor: I Malmö.

Gör: Pappa och kulturchef i Lunds kommun.

Kreativt signum: ”Jag tänker snabbt och ändrar mig ofta”.

Kreativa förebild: Det finns många. Generellt fascineras jag av kreatörer som vågar utmana och ompröva det vi tar för givet. Just nu inspireras jag av de konstnärer i Myanmar, Belarus och andra platser runt om i världen som verkar under svåra förutsättningar, men hittar kreativa och nya sätt att ändå uttrycka sin röst.