Kultur i förskola och skola

Barns och ungas rätt till kultur är en prioriterad fråga i vårt arbete med Kulturtråden, Lunds kommuns samlade utbud med upplevelser och eget skapande som erbjuds till förskola och grundskola. Vi vill ge fler barn och unga möjlighet att upptäcka konst och kultur under sin skoltid i Lund och vi vill göra det genom att erbjuda dem upplevelser, delaktighet och skapande genom olika konstformer och möten med det professionella kulturlivet.

Månteatern fjädrar på scen
Foto: Henrik Hulander, Månteatern

Kulturtråden

Kulturtråden i Lund innehåller både kulturgarantier och Skapande skola program för barn och unga i Lunds kommun. Tillsammans skapar de en tråd av kulturella upplevelser och möten från förskola till årskurs 9. Kulturgarantin innebär att varje barn och elev, minst en gång per stadie, blir inbjuden att ta del av en professionell kulturupplevelse. Kulturgarantin välkomnar alla barn och elever i Lunds kommun. Oavsett var de är skrivna eller om förskolan/skolan är kommunal eller fristående. Inför läsåret HT21 VT 22 erbjuds fem kulturgarantier:

 • Förskolan, 5 år: musik.
 • Årskurs 2: dans.
 • Årskurs 5: teater.
 • Årskurs 8: konst.
 • Årskurs 9: film.

Våra Skapande skola-program erbjuds till alla elever i våra kommunala skolor. De ska ses som ett komplement till kulturgarantin och erbjuder fördjupning och eget skapande i form av möten med yrkesverksamma professionella kulturaktörer och konstnärer. Alla kulturgarantier och Skapande skola-program är gratis och buss ingår för de skolor som behöver det. 
Kulturtrådens program för läsåret HT21 och VT 22

Har ni frågor om Kulturtråden eller något annat är ni varmt välkomna att höra av er!

Lina Jensen, kulturutvecklare för barn och unga
Telefon: 046-359 62 26
E-post: lina.jensen@lund.se

Föreställningen Lilla Svansjön
Foto: Sören Vilks 

Bokning av Kulturtrådens program

Från och med hösten 2021 kommer alla program inom kulturgarantin och Skapande skola att bokas i ett bokningsprogram som ni inom kort hittar här. Vi har samlat hela utbudet på en plattform, för att underlätta administrationen för både för er och för oss. Under en uppstartsperiod kan detta kräva lite extra tålamod, men vi tror och hoppas att ni kommer att få en bättre översikt av all kultur som erbjuds till förskola och skola.

Mer information om hur ni loggar in första gången kommer i början på höstterminen. När ni är inloggade i bokningsprogrammet kan ni se alla bokningar som er skola eller förskola har gjort, oavsett vem som har bokat. Det finns inget maxantal för hur många konton en skola eller förskola får ha.

Till bokningsprogrammet

Steg för steg: Så här bokar du ett program

Här kan du se en instruktionsfilm

 1. Logga in med skolans/förskolans mailadress och lösenord, detta har skickats till skolans infoadress eller till din skolas kulturombud. Obs, Har du redan loggat in och gjort bokningar så kommer du istället till min sida och ser där alla bokningar som gjorts via ert konto, för att göra fler bokningar tryck då på ”programkatalog” för att komma till bokning.
 2. Om du aldrig loggat in och bokat innan så kommer du rakt in i programkatalogen. Längst upp finns rubrikerna Kompetensutveckling, Kulturgaranti, rösträtt, Skapande skola. Välj vilka program du vill se genom att klicka på rubriken eller välj att se alla. Obs, Skapande skola programmen kan enbart bokas av kommunala skolor.
 3. Tryck på ”visa mer” för att se all information om just det programmet. Genom att trycka på knappen ”visa tillfällen” så dyker alla tillfällen upp för just det programmet.
 4. Boka det datum och tid ni vill ha och klicka på boka. Obs, vissa program har enbart knappen intresseanmälan, tryck då på den för att gå vidare.
 5. Därefter logga in med skolans/förskolans mailadress och lösenordet kultur123. Oftast är detta skolans infoadress, om du är osäker, kontakta ansvarig på din skola.
 6. Efter att ha tryckt på boka så kommer du vidare till nästa steg, kolla så att datum och tid stämmer och tryck på gå vidare.
 7. Efter det kommer du till sidan där du fyller i bokningsansvarig, Där ser du vilka bokningsansvariga som redan är inlagda, hittar du inte ditt namn så skapar du ny bokningsansvarig via knappen ”lägg till bokningsansvarig”, antal elever, vilken årskurs, antal lärare. Tänk på att räkna med den bokningsansvariga om hen ska med. I rutan som heter ”övrigt” kan du till exempel skriva om val av program eller behov av anpassning.
 8. Efter det trycker du på ok- knappen och bokningen skapas, du får bekräftelse via en pop up-ruta.
 9. Bekräftelse på bokningen samt biljett kommer på mailen efter att bokningen är genomförd. Ni behöver inte skriva ut biljetten men hör av er till oss om ni inte får ett mejl. Ni kan också logga in igen och se alla skolans/förskolans bokningar.
 10. I-rummet fungerar som en anslagstavla mellan aktör och ni som bokar. Om du har frågor om din bokning kan du ställa dessa här, eller genom att maila kulturtraden@lund.se

 

Illustrationer på genomskinligt papper
Foto: Martin Sörbo

Skapande skola

Skapande skola är ett statsbidrag som söks av skolans huvudman hos Kulturrådet. Bidraget skapar större möjligheter för elever till eget skapande genom möten med professionella kulturaktörer och kulturverksamheter. I Lund har vi valt att arbeta med ett program per årskurs och för de åldrar som inte erbjuds en kulturgaranti. Inför läsåret HT21 och VT 22 erbjuds totalt sju olika program för de kommunala grundskolorna. Programmen är gratis och transport ingår för de skolor som behöver det. Fokus är elevens eget skapande och möjlighet till fördjupning inom ett specifikt konstområde.

 

Fönster med en drakmålning

Vill er förskola eller skola arrangera själva?

Det finns möjlighet att få subvention med upp till halva priset om er förskola eller skola vill köpa in en scenkonstföreställning som spelas hos er på förskolan eller skolan eller i en lokal som ni har nära att gå till. Det är ett krav att det görs en ansökan och blir den beviljad ska förskolan/skolan redovisa publikantal efter föreställningen. När redovisningen är godkänd betalas subventionen ut.

Subventionspotten är begränsad och vi försöker göra en så jämn fördelning som möjligt mellan åldersgrupperna så att alla ska erbjudas något till ett subventionerat pris. Köper ni in en föreställning innan ni har sökt och fått beviljad subvention finns det ingen garanti att den subventioneras med halva summan. Om ni ska köpa en hel föreställning till förskolan eller skolan som ni vill ha subventionerad, kontakta oss för att få mer information om vilka regler som gäller och för att ansöka om subventionen.

Månteatern

Upplev scenkonst med fria biljetter till Teater Sagohuset och Månteatern

Lunds kommun erbjuder alla förskolor och skolor i Lunds kommun att delta i projektet ”Upplev scenkonst”. I ”Upplev scenkonst” erbjuder vi kostnadsfria biljetter till de båda teatrarnas föreställningar för förskola och grundskola under hösten 2021 och våren 2022.

Tidigare har skolorna betalat en del av biljetten och kommunen subventionerat med en del, nu provar Lunds kommun att satsa dessa pengar på att de två teatrarna erbjuder förskolor och skolor i Lunds kommun fribiljetter istället. Det kommer att vara ett begränsat antal biljetter till varje föreställning och erbjudandet gäller den målgrupp som föreställningen vänder sig till med undantag för årskurs 5.

Detta för att alla elever i årskurs 5 erbjuds en teaterföreställning genom kulturgarantin. Utskick om vilka föreställningar som spelas och information om bokning kommer att skickas till kulturombuden från respektive teater. Resor ingår inte i erbjudandet men för skolor som inte har tillgång till stadsbuss kan bidrag från transportresursen sökas. Se info om detta längre ner på sidan. Erbjudandet gäller föreställningar på dagtid måndag till fredag och ej offentliga föreställningar på kvällstid eller helger.

För frågor om föreställningar och biljetter, kontakta:

Teater Sagohuset:
Tel: 046 12 21 41
E-post: teater@sagohuset.nu

Månteatern:
Tel: 046- 18 98 99
E-post: info@manteatern.se

Konsthallen flaggor

Resebidrag till kulturarrangemang

Ligger er förskola eller skola utanför Lund och ni vill åka in för att besöka någon av våra kulturaktörer eller institutioner? Transportresursen är en pott ur vilken kommunens förskolor och skolor, som ligger utanför Lunds lokaltrafiknät, kan söka resebidrag (Genarp, Södra Sandby, Veberöd, Stångby med flera). Bidraget syftar till att ge dessa en likvärdig möjlighet att ta del av det kulturutbud som finns i kommunen.

Förskolor och skolor kan få bidrag för resor till kulturinstitutioner och kulturarrangemang som t ex Månteatern, Teater Sagohuset, Konsthallen och Kulturen. Bidraget gäller däremot inte för generella resor till t ex Stadsparken, Botaniska trädgården, Domkyrkan eller Vattenhallen om ni inte ska ta del av ett kulturarrangemang som framförs där. Lista på godkända resmål finns här. Resor till och från Kulturtrådens program är alltid gratis och ingen ansökan behövs.

Tänk på att alltid ansöka innan ni åker iväg för att hinna få besked om er resa uppfyller kraven och att det finns medel kvar att fördela. Ni ansöker om reseersättning här och behöver veta vad resan kostar innan ni söker.

Transportresurs för att söka resebidrag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som kulturombud får du matnyttig information om kultur för barn och unga i Lund genom vårt nyhetsbrev. Vill du ha nyhetsbrevet även om du inte är kulturombud? Anmäl dig här!

E-post:
Förnamn:
Efternamn:

Dokument
Arrangemangslathund (PDF)
Att reflektera över scenkonst (PDF)

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/kulturtraden