Visningskolonin Radisely

Koloniträdgården Radisely på Öster I är skapad som inspiration för kolonister och allmänhet, med kulturhistoriskt växtmaterial och hundraårig stuga. Radisely är öppen för allmänheten och visas på särskilda dagar under säsongen av vår trädgårdspersonal.

Radisely, lärande koloni,

Radisely är utvecklat till en inspirationskälla för kolonister och allmänhet och ett utflyktsmål för olika verksamheter i Lunds kommun.

Det lilla lusthuset Radisely byggdes 1915. Stugan har renoverats och målats i tidstypiska linoljefärger. Trädgården har förvandlats efter gammalt mönster till en blomsterträdgård med växter som kunde ha odlats här då kolonin var ny. Inne i stugan erbjuds en upplevelse av 1900-talets första årtionden.

Programmet för odlad mångfald

Med Radisely vill vi bidra till att öka intresset och höja kunskapen om våra kulturväxter och kulturmiljöer samt bevara biologisk mångfald. Valet av växter har gjorts i samarbete med POM, Programmet för Odlad Mångfald som också bidrar med insamlade gamla trädgårdsväxter.

Programmet för odlad mångfald, POM, är Sveriges nationella program för att bevara och använda våra kulturväxter. Programmet har funnits sedan år 2000. Inom POM arbetar bland annat museer, botaniska trädgårdar, statliga myndigheter och olika organisationer och föreningar.

Har du en perenn, en lökväxt eller bärbuske som du vet är gammal och som du vill dela med dig av till Radisely?

Mer om Radisely

Information om hur platsen såg ut tidigare, finns uppsatt på Radisely. Dokumenten finns även nedan under rubriken Relaterad information.

Hitta dit

Radisely ligger på Lunds äldsta koloniområde, Öster 1. Ingång till koloniområdet sker från Östra Fäladsvägen. Stugan är den sista i raden av kolonier som gränsar mot Östra Fäladsvägen. Radisely används av olika verksamheter inom Lunds kommun och visas i övrigt efter bokning. Kontakta park-och naturverksamheten på tekniska förvaltningen för bokning.

Hitta till Radisely

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/radisely