Mat och lunch i skolan

Skolmaten är gratis för alla elever som är folkbokförda i Lund. Som skolelev i Lund bör du ha minst två maträtter att välja mellan, och minst ett av dessa val ska vara lakto-ovo-vegetariskt (innehåller mjölk- och äggprodukter).

Se veckans matsedlar

Hitta matsedel för din skola

Du kan också ladda ner appen "Skolmaten". Om du använder en iPad måste du söka efter iPhone-appen "Skolmaten" eftersom den inte syns om du söker bland "Endast iPad-appar".

Vill du skriva ut en matsedel för flera veckor framåt gör du det också lättast genom länken "Matsedlar". Sök upp din skola, välj skriv ut och markera sedan hur många veckor framåt du vill se!

För de skolor och förskolor som har egna kök och matsedlar syns inte dessa i appen utan finns tillgängliga genom skolan eller förskolan.

Specialkost

Barn och elever som av medicinska, religiösa eller etiska skäl inte äter ordinarie mat erbjuds specialkost.

Fyll i ett ett allergiintyg

Så här arbetar Måltidsservice

Måltidsservice tillagar och levererar måltider till majoriteten av gymnasieskolorna och grundskolorna i Lunds kommun samt till en del av Lunds kommuns förskolor.

Måltidsservice arbetar för att mat och måltider som serveras i kommunen ska bidra till god folkhälsa, fungera som en källa till glädje och välbefinnande samt vara en kulturbärare. Maten som serveras ska bestå av råvaror och produkter som producerats på ett sätt som inte äventyrar matförsörjningen för kommande generationer. Vi arbetar aktivt för en långsiktig hållbar utveckling, vilket innebär att maten ska vara bra för både hälsa och miljö.

Genom ett långsiktigt strategiskt arbete ligger Måltidsservice i framkant i Sverige avseende hållbara livsmedelsinköp. Under perioden januari till mars i år landade andelen ekologiska livsmedel på hela 86 procent, andelen svenskekologiska livsmedel med Sverige som tillverkningsland på 61 procent, samt andelen animaliska livsmedel med Sverige som ursprungsland på 85 procent.

Hållbar mat

Måltidsservice vill att köttet och fisken vi köper ska vara så bra som möjligt. Därför väljer vi fisk från hållbart fiske som är fiskad eller odlat på ett hållbart sätt.

Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra och är från närområdet. Grönsakerna vi köper är till större delen ekologiska med fokus på de som är i säsong.

Måltidsservice arbetar för att öka intaget av baljväxter, grönsaker, frukt och spannmål samt öka utbudet av goda vegetariska maträtter som uppskattas av våra gäster.

Utbud och variation

För att tillgodose alla olika smaklökar arbetar vi för att skapa en så varierad matsedel som möjligt. Måltidsservice erbjuder minst två olika rätter varje dag så att du som matgäst har möjlighet att välja vad du ska äta. Minst en av dessa rätter ska vara lakto-ovo vegetarisk. Det betyder vegetarisk kost som kan innehålla mejeriprodukter och ägg. Alla matgäster kan välja dagens vegetariska maträtt om de vill.

Varje dag serveras det en salladsbuffé. Salladsbuffén innehåller minst fem olika sorters grönsakskomponenter, varav minst tre grova, fiberrika grönsaker, minst en baljväxt och minst en salladsgrönsak eller frukt. Målet är att varje elev ska äta 100-125 gram grönsaker och frukt i samband med skollunchen.

logotyp från EU om stöd till skolmjölk

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis
av Europeiska garantifonden för jordbruket. 

Direktadress till denna sidan: https://old.lund.se/mat-och-lunch