Sfi, Svenska för invandrare

Svenska för invandrare i Lunds kommun är för dig som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. På utbildningen i svenska för invandrare får du grundläggande kunskaper i svenska språket. Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardags- och arbetslivet. Efter avslutad kurs får du betyg. All undervisning är gratis.

 

För att göra en ansökan till Sfi måste du boka in ett möte med oss. Mejla oss dina kontaktuppgifter och personnummer eller samordningsnummer, så återkommer vi till dig. 

E-post: lundavalkomstenvux@lund.se.

Telefon: 046-359 60 88

Telefontider: 
måndag - torsdag 11.00 - 12.00, 13.00 - 14.00
fredag 11.00 - 12.00

Besöksadress: Mellanvångsvägen 10, byggnad C

Postadress: 

Barn- och skolförvaltningen LundaVälkomsten

Box 41, 221 00 Lund

Vi talar svenska och engelska

Behöriga att studera sfi

För att studera sfi måste du vara folkbokförd i Lunds kommun, ha ett svenskt personnummer eller samordningsnummer för EU-medborgare och vara minst 16 år gammal.

Anmälan till sfi

För att göra en anmälan till Sfi måste du boka ett möte med oss. Efter det kommer vi att registrera ditt besök, du kommer att få information om samt hjälp med att anmäla dig till en Sfi kurs. Vi kommer att ställa frågor till dig om din bakgrund, arbetslivserfarenhet samt tidigare utbildning för att kunna göra en individuell bedömning av vilken studieväg inom Sfi som passar bäst.

Har du kunskaper i svenska sedan tidigare kommer du även att få prata med en lärare och eventuellt göra ett nivåtest som visar vilken Sfi kurs du ska påbörja.

Välja skola

  • Sfi 1 är för dig med kort eller ingen skolutbildning från hemlandet.
  • Sfi 2 är för dig med 5-11 års studier från hemlandet.
  • Sfi 3 är för dig med mer än 12 eller flera års studier från hemlandet.

Studieväg 1 läser sin kurs på Komvux.

Tillhör du studieväg 2 och 3 har du möjlighet att välja skola, antingen Komvux Lund eller Hvilan Sfi, en del av Folkhögskolan Hvilan.

Komvux Lund SFI

Hvilan Sfi, en del av Folkhögskolan Hvilan

Det kan förekomma väntetider och du hamnar då i kö till en utbildningsplats.

Behov av särskilt stöd

Du som har en funktionsnedsättning och behöver extra stöd för att studierna ska fungera, kan ange detta i samband med anmälan till kurs. Om du har frågor kan du ringa eller maila oss.

Prövning i Sfi

Vad är en prövning?

En prövning i sfi innebär att du ska visa dina kunskaper i alla delar av kursen. Det ingår inte handledning eller undervisning. Vid prövningen gör du flera skriftliga och muntliga uppgifter. Det nationella provet är bara en del av prövningen. Du ska göra flera prov vid olika tillfällen.

Du kan anmäla dig till prövning i sfi-kurs B, C och D.

Hur anmäler jag mig?

För anmälan till prövning mejla oss på  lundavalkomstenvux@lund.se 

Du kommer därefter att bli kallad till ett möte på LundaVälkomsten för att göra en anmälan samt få mer information. Vid mötet behöver du visa fotolegitimation och betyg på tidigare kurser om du har studerat Sfi i en annan kommun än Lund. Du måste vara minst 16 år gammal.

När får jag inte göra en prövning?

Du får inte göra en prövning i den kurs du är inskriven på.

Vad kostar det att göra en prövning?

En prövning kostar 500 kr per kurs. Du får inte pengarna tillbaka om prövningen inte fullföljs. Du får mer information om detta på LundaVälkomsten.

  • Inbetalningen gör du via din bank till Bankgiro 991-1355.
  • I meddelandefältet på inbetalningen skriver du: 3582.3399.4716 samt kurs (B, C eller D) namn och personnummer på den som ska genomföra prövningen.
  • När betalningen är genomförd tar du med din betalningsbekräftelse/kvittens till LundaVälkomsten
    för att visa att betalningen är genomförd.  

När kan jag göra en prövning?

Du kan anmäla dig till prövning året runt men du kan behöva vänta på att din prövning startar.